Doprava zadarmo nad 60 €

Víno Hubinský Rizling rýnsky Hauspereg 2018

Rizling rýnsky Hauspereg
-33%

Hauspereg - domáci kopec. Južne orientovaný svah vo Vinosadoch, podložím je piesok, tvorený naplaveninami. Pravdepodobne vznikol zvetrávaním bridlice. Toto pôdne zloženie dáva vínu ušľachtilosť. Fermentácia prebiehala spontánne. Víno dozrievalo na jemných kvasinkách. Žltozelená, stredne intenzívna farba. Ihneď po zatočení v pohári sa z neho valí výrazný dymovo - minerálny buket sladkých nektáriniek, vinohradníckych broskýň s príjemným pohladením dreva a punčových rezov. V chuti bombastické, opulentné s komplexným harmonickým obrazom batonáže, minerality, dreva a ovocia. Dochuť vibrujúca, korenisto - minerálna so sladkým drievkom v závere. 

Krajina pôvodu

Slovensko

Región

Malokarpatská oblasť

Typ vína

Biele

Odroda

Rizling rýnsky


Obsah alkoholu

13 %

Cukornatosť

Suché

Objem

0,75 l

Servírovanie

10 - 12°C


Odporúčanie k pokrmom

Hovädzie a bravčové mäso, hydina


Cena

22,00

14,75

s DPH

+ -

Vinárstvo: Víno Hubinský

Víno Hubinský je rodinné vinárstvo sídliace v malebnej dedinke Vinosady na úpätí Malých Karpát. Pestovanie viniča a vášeň k vínu zdedili po svojich predkoch. 

Je známe, že prvé vinohrady vysadil v tejto oblasti už ich pradedo z otcovej strany v tridsiatych rokoch minulého storočia na hone Grefty vo Vinosadoch a v štyridsiatych rokoch minulého storočia nalieval svoje vína pri príležitosti otvorených viech v rodnej obci. Rodičia bratov Hubinských vysadili svoj prvý vinohrad v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia a opäť nadviazali na rodinnú tradíciu veriac v potenciál terroiru malokarpatskej vinohradníckej oblasti vďaka jej bohatej skladbe pôdy na strmých južných svahoch s jedinečnou mikroklímou. 

Tvoriť vína len z hrozna, ktoré si vlastnoručne dopestujú, je ich kľúčom k úspechu, čo potvrdzuje kvalita ich vín. Rok 2004 je zlomový a otec Jaroslav odovzdáva pivnicu synovi Davidovi, ktorý v tom čase práve skončil Vinársku a ovocinársku školu v Modre a veľmi mladý preberá vinárstvo, o dva roky neskôr sa k nemu pridáva jeho mladší brat Peter. 

Ich prvým ročníkom je rok 2008. Plní entuziazmu so záľubou k vínu sa púšťajú do prikupovania vinohradov a zlepšenia starostlivosti o ne. Každoročné skúsenosti posúvajú kvalitu vína stále vyššie. Obhospodarujú do desať hektárov vinohradov v malokarpatskej vinohradníckej oblasti a v priebehu najbližšej dekády chcú zúžiť odrodový profil na šesť odrôd. Dôvodom je to, aby mohli ísť pri pestovaní a tvorení vína z daných odrôd hlbšie. 

Filozofia vinárstva je založená na vysokej kvalite hrozna a odrodovom charaktere vín, v ktorých cítiť prejav pôdy, polohy a ročníka. Prioritou je šetrné spracovanie, zamerané na prirodzenosť a vyjadrenie terroiru. Hrozno zberajú ručne. Výsledkom sú autentické odrodové vína, ktoré odzrkadľujú teroár a majú zrecí potenciál. 

V roku 2016 začali so spontánnou fermentáciou a v roku 2017 prechádzajú na ekologickú ochranu. V roku 2018 sú vinice obhospodarované 100 % ekologicky a všetky vína fermentujú spontánne. Cieľom vinárstva je stať sa biodynamickým. Prvé vlastnoručné výluhy na ochranu vinohradov začínajú používať v roku 2020.


Viac o vinárstve

Pridajte sa k nám na Facebooku Nechajte si zasielať náš newsletter
Rozumiem

Web stránka llwine.sk používa pre zlepšenie používania súbory cookies. Viac sa dozviete v ochrane osobných údajov.