Víno Hubinský Devín hrozienkový výber 2018
Víno nádhernej jantárovo-zlatistej farby. V nose sa rozvíja fantastický komplex vône kandizovaného ovocia, sladkých orientálnych korenín a kvetín. Mango, papája,broskyňa, pomaranče ,šafrán, kurkuma a kardamón, kvety pomarančovníka a orgovánu- to je niekolko asociácií tohto veľkolepého vína. Všetky spomenuté zložky sa objavujú v koncentrovanej forme aj v chuti. Masívny prírodný zvyškový cukor vyvažuje úchvatná živá kyselina. Víno má hĺbku a komplexnosť veľkého prírodne sladkého vína na medzinárodnej úrovni. V dychberúcej dochuti, presahujúcej 10 kaudálií, sa objavuje sladko chutiace orientálne korenie najmä karí a šafrán. 91 bodov Decanter.
Krajina pôvodu
Slovensko
Región
Malokarpatská oblasť
Typ vína
Biele
Odroda
Devín
Obsah alkoholu
11.5 %
Cukornatosť
Sladké
Objem
0,375l
Servírovanie
10 - 12°C
Vinárstvo: Víno Hubinský
Víno Hubinský je rodinné vinárstvo sídliace v malebnej dedinke Vinosady na úpätí Malých Karpát. Pestovanie viniča a vášeň k vínu zdedili po svojich predkoch.
Je známe, že prvé vinohrady vysadil v tejto oblasti už ich pradedo z otcovej strany v tridsiatych rokoch minulého storočia na hone Grefty vo Vinosadoch a v štyridsiatych rokoch minulého storočia nalieval svoje vína pri príležitosti otvorených viech v rodnej obci. Rodičia bratov Hubinských vysadili svoj prvý vinohrad v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia a opäť nadviazali na rodinnú tradíciu veriac v potenciál terroiru malokarpatskej vinohradníckej oblasti vďaka jej bohatej skladbe pôdy na strmých južných svahoch s jedinečnou mikroklímou.
Tvoriť vína len z hrozna, ktoré si vlastnoručne dopestujú, je ich kľúčom k úspechu, čo potvrdzuje kvalita ich vín. Rok 2004 je zlomový a otec Jaroslav odovzdáva pivnicu synovi Davidovi, ktorý v tom čase práve skončil Vinársku a ovocinársku školu v Modre a veľmi mladý preberá vinárstvo, o dva roky neskôr sa k nemu pridáva jeho mladší brat Peter.
Ich prvým ročníkom je rok 2008. Plní entuziazmu so záľubou k vínu sa púšťajú do prikupovania vinohradov a zlepšenia starostlivosti o ne. Každoročné skúsenosti posúvajú kvalitu vína stále vyššie. Obhospodarujú do desať hektárov vinohradov v malokarpatskej vinohradníckej oblasti a v priebehu najbližšej dekády chcú zúžiť odrodový profil na šesť odrôd. Dôvodom je to, aby mohli ísť pri pestovaní a tvorení vína z daných odrôd hlbšie.
Filozofia vinárstva je založená na vysokej kvalite hrozna a odrodovom charaktere vín, v ktorých cítiť prejav pôdy, polohy a ročníka. Prioritou je šetrné spracovanie, zamerané na prirodzenosť a vyjadrenie terroiru. Hrozno zberajú ručne. Výsledkom sú autentické odrodové vína, ktoré odzrkadľujú teroár a majú zrecí potenciál.
V roku 2016 začali so spontánnou fermentáciou a v roku 2017 prechádzajú na ekologickú ochranu. V roku 2018 sú vinice obhospodarované 100 % ekologicky a všetky vína fermentujú spontánne. Cieľom vinárstva je stať sa biodynamickým. Prvé vlastnoručné výluhy na ochranu vinohradov začínajú používať v roku 2020.