Víno Hubinský Degustácia 29.3. 18:30 - Víno Hubinský
Degustáciu bude osobne riadiť majiteľ vinárstva David Hubinský. Vinárstvo patrí medzi popredných slovenských producentov naturálnych vín, dorába vína v 100% ekologickom režime, bez čírenia a filtrácie.
Ochutnávané vzorky:
1. Carbonico 2021
2. Veltlínske zelené Prológ 2019
3. Veltlínske zelené Terasy 2019
4. Rizling rýnsky 4 vinohrady 2019
5. Rizling vlašský 2018/2019
6. Devín 2020
7. Veltlínske zelené Concrete Pyramid 2018/2019
8. Hauspereg 2018
9. PETNAT Flóra
10. Alibernet 2016
Krajina pôvodu
Slovensko
Región
Malokarpatská oblasť
Typ vína
Degustácie - vstupenky
Vinárstvo: Víno Hubinský
Víno Hubinský je rodinné vinárstvo sídliace v malebnej dedinke Vinosady na úpätí Malých Karpát. Pestovanie viniča a vášeň k vínu zdedili po svojich predkoch.
Je známe, že prvé vinohrady vysadil v tejto oblasti už ich pradedo z otcovej strany v tridsiatych rokoch minulého storočia na hone Grefty vo Vinosadoch a v štyridsiatych rokoch minulého storočia nalieval svoje vína pri príležitosti otvorených viech v rodnej obci. Rodičia bratov Hubinských vysadili svoj prvý vinohrad v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia a opäť nadviazali na rodinnú tradíciu veriac v potenciál terroiru malokarpatskej vinohradníckej oblasti vďaka jej bohatej skladbe pôdy na strmých južných svahoch s jedinečnou mikroklímou.
Tvoriť vína len z hrozna, ktoré si vlastnoručne dopestujú, je ich kľúčom k úspechu, čo potvrdzuje kvalita ich vín. Rok 2004 je zlomový a otec Jaroslav odovzdáva pivnicu synovi Davidovi, ktorý v tom čase práve skončil Vinársku a ovocinársku školu v Modre a veľmi mladý preberá vinárstvo, o dva roky neskôr sa k nemu pridáva jeho mladší brat Peter.
Ich prvým ročníkom je rok 2008. Plní entuziazmu so záľubou k vínu sa púšťajú do prikupovania vinohradov a zlepšenia starostlivosti o ne. Každoročné skúsenosti posúvajú kvalitu vína stále vyššie. Obhospodarujú do desať hektárov vinohradov v malokarpatskej vinohradníckej oblasti a v priebehu najbližšej dekády chcú zúžiť odrodový profil na šesť odrôd. Dôvodom je to, aby mohli ísť pri pestovaní a tvorení vína z daných odrôd hlbšie.
Filozofia vinárstva je založená na vysokej kvalite hrozna a odrodovom charaktere vín, v ktorých cítiť prejav pôdy, polohy a ročníka. Prioritou je šetrné spracovanie, zamerané na prirodzenosť a vyjadrenie terroiru. Hrozno zberajú ručne. Výsledkom sú autentické odrodové vína, ktoré odzrkadľujú teroár a majú zrecí potenciál.
V roku 2016 začali so spontánnou fermentáciou a v roku 2017 prechádzajú na ekologickú ochranu. V roku 2018 sú vinice obhospodarované 100 % ekologicky a všetky vína fermentujú spontánne. Cieľom vinárstva je stať sa biodynamickým. Prvé vlastnoručné výluhy na ochranu vinohradov začínajú používať v roku 2020.