Vinkova Čierna Perla - ríbezľové dezertné 2019
Nádherné dezertné víno čisto z čiernych ríbezlí. Ríbezle sú šetrne spracované špeciálnym lisom na ovocie, ďalej prebieha riadená fermentácia v nerezových nádobách bez pridania kvasiniek. Víno zreje v 2500 l dubových a 225 l barikových sudoch. Vinárstvo Vinkova vyrába ríbezľové víno od roku 1990 ako jedno z prvých na Slovensku. Čierne ríbezle sú chutným ovocím, ale predovšetkým sú veľmi zdravé. Obsahujú mimoriadne veľké množstvo vitamínu C, draslíka, fosforu, železa, vitamínu B a širokú škálu dôležitých výživových látok.
Krajina pôvodu
Slovensko
Región
Malokarpatská oblasť
Typ vína
Červené
Odroda
Ríbezľové víno
Obsah alkoholu
12.5 %
Cukornatosť
Polosladké
Objem
0,75l
Servírovanie
10 - 12°C
Odporúčanie k pokrmom
Koláče, lievance, palacinky s džemom
Vinárstvo: Vinkova
Vinárstvo Vinkova bolo založené v roku 1989, od roku 2000 sídli na Tehelnej ulici v blízkosti centra Pezinku. Vinárstvo si zachovalo rodinný charakter, hlavným koordinátorom je Juraj Košťál, výrobu a marketing riadia synovia Juraj a Roman. Hlavným zdrojom surovín sú vlastné vinice v Pezinku a Malokarpatskej oblasti, doplnené výkupom hrozna od miestnych vinohradníkov. Od októbra 2020 sú všetky pezinské vinohrady Vinkovy zaregistrované ako vinohrady v ekologickej poľnohospodárskej výrobe a všetko dopestované hrozno bude BIO hrozno z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Týka sa to vinohradov Žabky (Rizling rýnsky, Tramín), Huncpálky (Rulandské šedé, Sauvignon Blanc), Horár (Alibernet, Cabernet Sauvignon) a Masárska (Frankovka modrá). Registráciou sa stali jedným z prvých oficiálnych Malokarpatských ekologických vinohradníctiev pestujúcich BIO hrozno. Vinárstvo počas svojej existencie získalo 500 ocenení na domácich a medzinárodných súťažiach (Národný Salón vín, Pezinské vínne trhy, AWC Vienna, Bacchus Madrid).